Εκτενές βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντάτος  γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959.

 

1974-1981 Σπουδάζει μουσική στο Ωδείο Αθηνών με τον σολίστα Γεράσιμο  Μηλιαρέση (κλασική κιθάρα) και τον διευθυντή της κρατικής ορχήστρας Αθηνών Διαμαντή Διαμαντόπουλο (θεωρητικά) ενώ συμμετέχει και στο φωνητικό σύνολο Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, όπου φοιτά ήδη από το  1976.

 

1981 Αποφοιτά από το Αμερικανικό κολέγιο Ελλάδος (Deree College) με Bachelor στον κλάδο διοίκησης επιχειρήσεων, ενώ έχει παρακολουθήσει και μαθήματα ιστορίας της τέχνης από τη Ρούλα Ρογκάν.

 

1985-1987  Παρακολουθεί εντατικά σεμινάρια διδασκαλίας τεχνικής βυζαντινής

εικόνας και τοιχογραφίας, στο κέντρο τέχνης και πολιτισμού (οδός Νίκης 19 στο

Σύνταγμα).

 

1987-1991 Εργάζεται ζωγραφίζοντας φορητές εικόνες για τους ναούς: α. Άγιοι Νικόλος, Ραφαήλ και Ειρήνη στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, β. Άγιος Σεραφείμ Πεντέλης,

 γ. Αγία Παρασκευή Ν. Πεντέλης, δ. Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος (Cerace Ν. Ιταλία) κ.ά.

 

1991 - 1993 Εργάζεται ως βοηθός μαθητεύοντας  στην επί του τοίχου ζωγραφική κοντά στους τεχνίτες Αγιογράφους Δημ. Τσιάντα και Νικ. Βλαχογιάννη στις εκκλησίες: α. Κοίμηση Θεοτόκου Τουρκοβουνίων, β. Άγιος Τρύφωνας Τερψιθέας, γ. Άγιος Δημήτριος των όπλων, δ. Κοίμηση Θεοτόκου στην Κέφαλο (νήσου Κω). Ταυτόχρονα παρακολουθεί μαθήματα ελευθέρου σχεδίου στο εργαστήριο του Νικολάου Στέφου στην οδό Καλλιφρονά στην Αθήνα.

 

1991-1995 Εκτελεί σειρά τοιχογραφιών στους ιερούς ναούς Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης και Αγίου Βλασίου στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

 

1993 Ιδρύει την ομάδα μελέτης και σπουδής στη βυζαντινή ζωγραφική τέχνη  με  την επωνυμία «Πεντελικό Εργαστήρι» όπου διδάσκει ο ίδιος μέχρι το 1999.

 

1996 Γίνεται δεκτός σαν μέλος του επιμελητηρίου εικαστικών τεχνών Ελλάδος.

 

1996-1997 Παρακολουθεί σειρά διαλέξεων-μαθημάτων ιστορίας της  τέχνης με καθηγητές τους Γεώργιο Λάββα και Ιωάννα Βετσοπούλου, στο εργαστήριο ελευθέρων σπουδών οίκου Christie's. Την ίδια εποχή ξεκινά περιοδικά την εικονογράφηση του ιερού ναού Αγίου Βλασίου και των εν Σαλίναις Αγίων στην Πάλμη της Νοτίου Ιταλίας.

 

1995-1999 Συνεργάζεται με τις εκδόσεις Αρμός, Ακρίτας και Παρουσία στην εικονογράφηση βιβλίων.

 

1997-1999 Συνεργάζεται με τον ιερέα - αγιογράφο π. Σταμάτη Σκλήρη στην εικονογράφηση του ιερού ναού Προφ. Ηλία Καστέλλας στον Πειραιά.

 

1997(Αύγουστος) Διενεργεί ειδικό σεμινάριο στην ιστορική πόλη Stilo της Καλαβρίας με τον τίτλο «Θρησκευτική ζωγραφική: από την τέχνη των αρχαίων Ελλήνων και τα Φαγιούμ στην παλαιολόγεια Aναγέννηση και από τον Θεοφάνη τον Κρητικό στην εκκλησιαστική τέχνη του 20ου αιώνα».

 

1998(Αύγουστος) Μετά από πρόσκληση της Amministrazione Communale στη Bova marina της Καλαβρίας παραδίδει σεμινάριο για αρχαρίους στο Ινστιτούτο Ελληνοφώνων Σπουδών, με τον τίτλο: «Εισαγωγή στην ιστορία, ιερότητα και τεχνική των βυζαντινών εικόνων».

 

1999-2000 Συνεργάζεται με τον Αγιογράφο Μιχάλη Αλεβιζάκη για την εικονογράφηση του ιερού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πολιτεία του Maryland της Αμερικής.

 

2000 (Μάιος) Μετά από πρόσκληση του Κέντρου Πολιτιστικού Προγραμματι- σμού Μεσογείου παραδίδει καλλιτεχνικό σεμινάριο στη Bagnara της Νοτίου Ιταλίας σε δέκα πέντε αποφοίτους σχολών καλών τεχνών από όλη την Ιταλία, με τον τίτλο «Ιερότης των Βυζαντινών εικόνων» (Sacralita delle immagini). Τα έργα που προκύπτουν από το εργαστήριο αυτό περιοδεύουν με τη μορφή εκθέσεως σε Ιταλία και Ισπανία υπό την αιγίδα της Regione Calabria.

 

2002 (Απρίλιος) Συμμετέχει σε αποστολή δέκα  καλλιτεχνών στη Μόσχα (Ρωσία) μετα από πρόσκληση του Ελληνικού Προξενείου όπου παρουσιάζεται η δουλειά τους στην «1η Έκθεση Ελλήνων Εικονογράφων».

 

2002(Ιούλιος) Αποπερατώνει την εικονογράφηση του ιερού ναού Αγ. Παρασκευής στο στρατόπεδο Φακίνου (Παπάγου).

 

2002(Αύγουστος) Παραδίδει  δεκαπενθήμερο σεμινάριο με θέμα: «Εισαγωγή στη Ορθόδοξη  λατρευτική ζωγραφική»  στην ιστορική πόλη  Santa Severina της Καλαβρίας. Το σεμινάριο είχε οργανώσει η ορθόδοξη Μητρόπολη Ιταλίας σε συνεργασία με το δήμο της πόλης και συμετείχαν σ΄αυτό καλλιτέχνες από όλη την περιοχή της Καλαβρίας και της Σικελίας.

 

2003 Ξεκινά την εικονογράφηση στο αποκατεστημένο πλέον καθολικό της ιστορικής Μονής  του Οσίου Ιωάννου  του Θεριστού (12ος αι.) στη Καλαβρία.

 

2003 (Δεκέμβριος) Παραδίδει στην Αθήνα ειδικό σεμινάριο για την Ελληνιστική και Βυζαντινή  Ζωγραφική σε δεκαπέντε σπουδαστές από το Ρήγιο της Νοτίου Ιταλίας.(Οργάνωση: Centro Formazione Tecnologica in Calabria).

 

2004 Ολοκληρώνει την Εικονογράφηση του παρεκκλησίου του προφήτη Ηλία στη Ν.Πεντέλη Αττικής.

 

2006  Συνεργάζεται με την Ιερά Σύνοδο της εκκλησίας της Ελλάδος  ως εικαστικός καλλιτέχνης  για τον πανελλήνιο διαγωνισμό: Απόστολος Παύλος, Απόστολος  της Ελλάδος Απόστολος της Ευρώπης.

 

                                             ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

1. Θ΄ Πανελλήνια έκθεση εικαστικών Τεχνών ταλαντούχων καλλιτεχνών.Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Απρίλιος 1989.

2. Α' Έκθεση Ελλήνων εικονογράφων στα πλαίσια του φεστιβάλ

«MUSICARCHITETTURA» . Cerace της Καλαβρίας, Αύγουστος1993.

3. Β' Έκθεση Ελλήνων εικονογράφων στα πλαίσια του φεστιβάλ

«MUSICARCHITETTURA» . Cerace της Καλαβρίας, Αύγουστος 1994.

4. Α' Έκθεση Αγιογραφίας και λαϊκής παράδοσης. Άνοιξη Αττικής, Αύγουστος 1996.

5. «ΜΝΗΜΗ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ». Δέκα σύγχρονοι εικονογράφοι εκθέτουν  έργα  τους εμπνευσμένα από το έργο του Φ.Κ. . Ίδρυμα Γουλανδρή Χορν, Φεβρουάριος 1996.

6. Έκθεση Πανελληνίου Συλλόγου Αγιογράφων. Φιλολογικός Σύλλογος

Παρνασσός 1996.

7. «17 ΑΙΩΝΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗΣ», έκθεση Βυζαντινώνεικόνων υπό

την αιγίδα της Α.Θ.Π. του οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Ναός Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, Μάιος 1996.

8. «ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΧΝΗ». Σύγχρονοι εικονογράφοι εμπνέονται από έργα προγόνων τους .Ίδρυμα Γουλανδρή Χορν, Φεβρουάριος 1997.

9. «Mostra di Pittura Sacra Bizantina Contemporanea» (α' έκθεση σύγχρονης βυζαντινής ζωγραφικής)  Ρώμη, Ελληνική Πρεσβεία, Μάιος 1997.

10. 1η Διεθνής έκθεση σύγχρονης ορθόδοξης εικονογραφίας Πινακοθήκη Πιερίδη, Ιανουάριος 2000.

11. 2η Διεθνής έκθεση σύγχρονης ορθόδοξης εικονογραφίας Πινακοθήκη

Πιερίδη, Ιούνιος 2000.

12. 1η έκθεση εικόνων συγχρόνων ελλήνων καλλιτεχνών,Μόσχα, Κέντρο Σλαβικών σπουδών, Μάρτιος 2002.

13. «ΚΑΙΝΗ ΚΤΙΣΗ».Έκθεση Ζωγραφικής- Εικονογραφίας. Στοά του Βιβλίου.     Οργάνωση περιοδικό Σύναξη, Φεβρουάριος 2003.

14. «ΙΔΟΥ ΑΝΑΒΑΙΝΩΜΕΝ».΄Εκθεση ελλήνων συγχρόνων καλλιτεχνών στο πνευματικό κέντρο δήμου Φιλοθέης, Μάιος 2004.

15.Έκτακτη συμμετοχή και παρουσίαση έργων του στη Β΄ ΄Έκθεση Μηλίων  Αγιογράφων στο Κέντρο Πνευματικής Οικοδομής Μήλου, Ιούλιος-  Σεπτέμβριος 2004.

16. «Για τον Φώτη Κόντογλου»,σύγχρονοι Ελληνες εικονογράφοι αποτίουν φόρο τιμής στον Φ.Κ., ΑΕΝΑΟΝ  Δεκέμβριος  2005.

17. Μυροφόρες ,γκαλερί ΙΑΝΟΣ : Αθήνα Απρίλιος 2006,Θεσσαλονίκη Μάϊος 2006.

18. Αίθουσα εκθέσεων βιβλιοπωλείου Αρμός, ιούνιος 2006.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

1. Α' Έκθεση με τίτλο «Βυζαντινά πορτρέτα -λατρευτική ζωγραφική της Ανατολής»:

      α. Ardore (Ν. Ιταλία), Ιούλιος 1998.

      β. Ινστιτούτο ελληνοφώνων σπουδών, Bova (Ν. Ιταλία), Αύγουστος 1998.

      γ. Καθεδρικός ναός του Gerace (Ν. Ιταλία), Αύγουστος 1998.

 

    

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

1.  α' Παρουσίαση έργων μαθητών του Πεντελικού Εργαστηρίου,  Πνευματικό  Κέντρο Ν. Πεντέλης, Ιούλιος 1994.

2. α' Παρουσίαση έργων μαθητών του, αποφοίτων σχολών καλών τεχνών  Ιταλίας. Bagnara (Ν. Ιταλία). Μαδρίτη (Ισπανία), Ιούλιος 2000.     

 

                                                        ΣΗΜΕΙΩΣΗ

 

Από το 1993 είναι αντιπρόσωπος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεριστού (Καλαβρία - Νότιος Ιταλία) στην Αθήνα και διετέλεσε εκδότης του τριμηνιαίου ενημερωτικού φυλλαδίου « το προσκυνητάριον της Μεγάλης Ελλάδος »  σχετικά με την παρουσία της ορθοδόξου εκκλησίας στη Νότιο Ιταλία.

 

   

 

 

 

                                     ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

 

 

1997-1999 Παρακολουθεί μαθήματα κρουστών με καθηγητή τον Νέστορα Δρούγκα.

 

1999-2001 Συμμετέχει στο μουσικό συγκρότημα «Άνω Πόλις» που μελετά και παίζει μουσική από την Κωνσταντινούπολη και τα παράλια της Μ. Ασίας.

 

1997-2006 Μελετά κλασσικό και παραδοσιακό βιολί με καθηγητή  τον Γιάννη  Ζευγόλη.

 

Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με Βυζαντινές χορωδίες («Οι Καλοφωνάρηδες» του Γεωργίου Ρεμούνδου, «Ελληνική Βυζαντινή χορωδία» του Λυκούργου Αγγελόπουλου κ.ά.).

 

Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Aπο το 2002 μελετά και παρουσιάζει μουσική και τραγούδια της Νοτίου Ιταλίας και γενικότερα της Μεσογείου συμμετέχοντας στο μουσικό σύνολο ENCARDIA.